Ny international testfacilitet til vindmøllevinger

01-03-2017

Bygningsstyrelsen har i dag holdt rejsegilde på en unik bygning til DTU Vindenergi på Risø Campus.

Fra Venstre: Vicedirektør på DTU Peter hjuler Jensen, Projektleder i Bygningsstyrelsen Claude Sauzet, projektleder på DTU Vindenergi Kim Branner og leder hos CASMaT Henrik Stang
Fra Venstre: Vicedirektør på DTU Peter hjuler Jensen, Projektleder i Bygningsstyrelsen Claude Sauzet, projektleder på DTU Vindenergi Kim Branner og leder hos CASMaT Henrik Stang

I dag holder Bygningsstyrelsen rejsegilde på en unik bygning til DTU Vindenergi på Risø Campus. Den nye bygning skal rumme en unik testfacilitet af højeste internationale standard for forskning i styrke og udmattelse af store strukturer som f.eks. vindmølle vinger, der er udsat for komplekse belastninger. Bygningen får navnet 'DTU Large Scale Facility'.

Bygningsstyrelsen er bygherre og kommende ejer af den nye facilitet til afprøvning af store strukturer. Faciliteten bygges af Dansk Halbyggeri A/S (totalentreprise) og er en del af Villum Center for Advanced Structural and Material Testing (CASMaT).

Den rå bygning til DTU Vindenergi med kransen og flaget hejst

Faciliteten består af en 1.560 m2 stor forsøgshal med forstærket gulv og tre prøvestande, der kan teste hhv. 45 m, 25 m og 15 m lange vindmøllevinger eller andre slanke konstruktioner. Inden i forsøgshallen opføres en 460 m2 stor personalebygning i to etager. Personalebygningen indeholder kontrolrum, værksted, depoter, besøgscenter og diverse servicefaciliteter.

Projektleder i Bygningsstyrelsen, Claude Sauzet siger i forbindelse med rejsegildet:

"Bygningsstyrelsen fik for snart to år siden opgaven at fuldføre DTU Vindenergis og Villum Centerets projekt om en Large Scale Facilitet. Bygningsstyrelsen har været glade for samarbejdet med alle parter, og nu er vi meget tæt på at realisere det unikke byggeri. De næste to måneder færdiggøres byggeriet, så forskerne fra DTU kan komme i gang med deres spændende forsøg med de store vindmøllevinger, som hele vindindustrien venter med spænding på."

""

Viceinstitutdirektør Peter Hjuler Jensen, DTU Vindenergi siger:

"Vi glæder os til at kunne tage de nye testfaciliteter i brug. De nye faciliteter er meget velegnede til både statiske og udmattelses test af vindmøllevinger. Men faciliteten vil også være meget velegnet til at teste andre store strukturers styrkeegenskaber. Faciliteten vil leve op til de højeste internationale standarder, og jeg forventer også at vi vil kunne udvikle nye, avancerede konkurrencedygtige testmetoder. Alt sammen for at vi kan øge forståelsen af svigt og utilsigtede nedbrud i store strukturer som f.eks. vindmøllevinger og på den baggrund udvikle mere avancerede metoder til at designe nye produkter der er globalt konkurrencedygtige."

Byggeriet er startet op i efteråret 2016 og testfaciliteten vil kunne tages i brug sommeren 2017. Bygningens budget er 38 mio. kr.