Unik bygning til international testfacilitet til vindmøllevinger

07-11-2017

Bygningsstyrelsens har netop afleveret en unik bygning til DTU Vindenergi på Risø Campus, som indgår i 'Villum Center for Advanced Structural and Material Testing', der blev indviet den 7. november.

Den nye bygning til DTU Vindenergi på Risø Campus.
Bygningsstyrelsens har netop afleveret en unik bygning til DTU Vindenergi på Risø Campus. Foto: Bygningsstyrelsen

Den nye bygning rummer en unik testfacilitet af højeste internationale standard for forskning i styrke og udmattelse af store strukturer som f.eks. vindmøllevinger, der er udsat for komplekse belastninger. Bygningen kaldes i daglig tale 'DTU Large Scale Facility', og er en del af Villum Center for Advanced Structural and Material Testing (CASMaT).

Bygningsstyrelsen har været bygherre for byggeriet og ejer bygningen, hvor virksomheder, forskningsinstitutioner og myndigheder i fremtiden kan få testet store strukturer. Faciliteten er bygget af Dansk Halbyggeri A/S, der har været totalentreprenør på byggeriet.

Faciliteterne består af en 1.560 m2 stor forsøgshal med forstærkede betongulve og tre prøvestande ligeledes i beton. Disse kan benyttes til bl.a. at teste hhv. 45 m, 25 m og 15 m lange vindmøllevinger eller andre slanke konstruktioner. Inden i forsøgshallen er opført en 460 m2 stor mandskabsbygning i to etager. Den indre bygning indeholder kontrolrum, værksted, depoter, besøgscenter og diverse servicefaciliteter.

testfaciliteter til vindmøller

Projektleder i Bygningsstyrelsen, Claude Sauzet, glæder sig over det vellykkede byggeri:

"Det har været et godt byggeprojekt med et konstruktivt og tillidsfuldt samarbejde mellem alle parter. Lige fra DTU og CASMaT som kunde og til alle involverede parter i byggeriet. Det har betydet en effektivt og smidig byggeproces, som har resulteret i et vellykket byggeri og nogle gode rammer for forskningen og testningen på DTU Vindenergi og Villum Centeret."

Seniorforsker på DTU Vindenergi Kim Branner glæder sig til at tage faciliteterne i brug:   

"Vi er glade for samarbejdet med Bygningsstyrelsen og de andre parter i byggeriet. Vi har fået nogle fantastiske rammer for vores forskning og vi glæder os meget til at komme i gang med arbejdet. Vi forventer at forskningen omkring testfaciliteten vil føre til bedre og mere sikre strukturer til gavn for samfundet."