Erhvervsarkivet Aarhus, Smykkeskrinet
Erhvervsarkivet i Aarhus – også kendt som 'Smykkeskrinet' – huser, som kaldenavnet afslører, en række af 'skatte', som skænker stedet en høj kulturhistorisk værdi. Bygningen blev allerede i sin bygningstid anerkendt som særligt unik og blev i oktober 2018 kåret til Aarhus' 9. smukkeste bygning af Århus Stiftstidende.
Et teknologisk og arkitektonisk unikum
'Smykkeskrinet', der er beliggende på Vester Allé 12, blev opført i 1898-1902 som Statsbibliotek. Bygningen er tegnet og opført af arkitekt og kongelig bygningsinspektør Hack Kampmann, som også er manden bag blandt andet Aarhus Teater, Marselisborg, Aarhus Toldkammer og Københavns Politigård. I 1962 flyttede Statsbiblioteket, hvorefter Erhvervsarkivet i 1963 overtog den statsejede bygning. Arkivet havde til formål at indsamle og bevare væsentligt kildemateriale om dansk erhvervslivs udvikling og at gøre det tilgængeligt for forskning. Erhvervsarkivets opgaver blev i 2016 flyttet til Rigsarkivet i Viborg.
Ved åbningen i 1902 blev bygningen på Vester Allé anset som et af tidens mest moderne byggerier, blandt andet grundet et meget avanceret og fremsynet system til naturlig ventilation. Også udsmykningen, som delvist blev udført i samarbejde med billedkunstner Karl Hansen Reistrup, er ganske særlig. Bygningens indre er blevet kaldt et nationalromantisk skatkammer. Bygning, forareal med mure og indkørsel samt læsesalens nagelfaste inventar og lysekroner har været fredet siden 1988.