Tonstung skywalk over Jagtvej løftes på plads i weekenden

De store kraner bliver kørt i stilling på Jagtvej i København, når en 39 meter lang skywalk løftes på plads i den kommende weekend. Det sker ved Bygningsstyrelsens byggeri af Niels Bohr Bygningen på Jagtvej for Københavns Universitet. Jagtvej spærres for gennemkørende trafik, mens gangforbindelsen i tredje sals højde monteres mellem to bygninger på hver sin side af Jagtvej

Skitse over placering af kraner ved montering af skywalk over Jagtvej
Skitse, der viser, hvor kranerne cirka vil være placeret ved monteringen

Niels Bohr Bygningen med sin helt moderne indretning og avancerede forskningsfaciliteter vil efter planen åbne dørene i 2017 og bliver centrum for topforskere og studerende fra hele verden.

Skywalken kommer på plads i weekenden med ét synkront løft på 120 tons hen over en af Københavns travleste veje. Der skal hele to kraner på hver 96 tons til opgaven. Skywalken måler 4,5 x 4,5 x 39 meter og kommer til at spænde tværs over Jagtvej. Den bliver monteret med glasfacade, gulv og tag. Skywalken skaber en intern forbindelse på det store laboratorie- og undervisningsbyggeri i Niels Bohr Bygningen.

Direktør Gyrithe Saltorp i Bygningsstyrelsen, der er bygherre på byggeriet af Niels Bohr Bygningen, glæder sig over endnu en vigtig milepæl i styrelsens hidtil største byggeri på 52.000 m2.

"Niels Bohr byggeriet vil med sin gennemsigtige glasfacade og i alt ni forskertårne markant ændre bybilledet på Nørrebro omkring Jagtvej, når byggeriet efter planen står færdigt i 2017. Skywalken bliver i fremtiden en slags ny byport til København for de mange tusinde, der hver dag passerer Jagtvej. Sammen med en passage i kælderen vil skywalken gøre det let for forskere og studerende at komme på tværs af den store bygning. Herudover etablerer vi en bred, offentlig gangtunnel under Jagtvej, som giver beboere og brugere i lokalområdet en helt ny, trafiksikker forbindelse mellem bl.a. de grønne områder på begge sider af vejen."

Det er billedkunstneren, Marlene Bach, der udsmykker den nye skywalk med en farvekomposition. Farverne tager afsæt i bygningens transparente facade. Indvendigt laver Malene Bach et gulv i forskellige farver og former af linoleum, som spejlvendes på gangbroens underside. På den måde kan passerende udenfor også opleve udsmykningen.

John Renner Hansen, dekan på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, glæder sig til, at Skywalken bliver løftet på plads i weekenden.

”Vi lagde grundstenen til byggeriet i januar i år. Nu forbinder vi de to byggerier med hinanden til en samlet enhed. Så vi er godt på vej mod at realisere mange års arbejde og visioner om at få bygget et forskningscenter i verdensklasse. Ikke kun til gavn for vores egne forskere og studerende. Niels Bohr Bygningen vil også tiltrække udenlandske topforskere indenfor en række naturvidenskabelige fag og dermed styrke Danmarks forskningsposition i udlandet”.

Bag byggeriet står foruden Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet som kommende lejer, Rambøll (totalrådgiver), Sweco Danmark (byggeledelse), Aarsleff (entreprenør), arkitektfirmaerne Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Christensen & Co Arkitekter, samt GHB Landskabsarkitekter, der står for landskabsprojektet.

Niels Bohr Bygningen udgør en del af kernen i samarbejdet omkring Copenhagen Science City. Det bliver et område i midten af København, hvor bl.a. forskning, undervisning og erhvervsliv får de bedste muligheder for at arbejde sammen og skabe vækst og jobs og dermed styrke vores position på de internationale markeder.

Mere information

Bygningsstyrelsen, projektchef Jeppe Huldtgren Naerbout, tlf.: 45 4170 1042, e-mail: jhu@bygst.dk

Københavns Universitet, dekan på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, John Renner Hansen, tlf. 3533 200, e-mail: dekan@science.ku.dk

Rambøll, senior projektchef, Martin Høgstedt Poulsen, tlf. 5161 6410, e-mail: MXP@ramboll.dk

Sweco Danmark, gruppeleder, Niels Klæsøe Kongste, tlf. 9137 7085, e-mail: NielsKlaesoe.Kongste@sweco.dk

""

Visualisering af vilhelm Lauritzen Arkitekter og Christensen og Co Arkitekter af den kommende Niels Bohr Bygning og skywalk over Jagtvej