Aalborg Universitet, og dermed også campus i Esbjerg, er kendt for den unikke studieform med problemorienteret projektarbejde. Studiemodellen på Aalborg Universitet udvikler de studerendes evne til teamwork og til at arbejde problem- og resultatorienteret. Det nye byggeri skal understøtte Aalborg Universitets studieform samtidig med, at det skal være et moderne laboratoriebyggeri i forhold til fleksibilitet, foranderlighed, energi, bæredygtighed, tilgængelighed og arkitektonisk kvalitet.
Udgangspunktet for byggeriet har været tværfaglighed, men byggeriet understøttede også formelle og uformelle møder mellem forskere, undervisere, studerende og andre udefrakommende. Derfor blev det stillet krav om transparens, fællesfunktioner og flow i den nye bygning både på tværs af etager og i forhold til det eksisterende byggeri.
Projektet omfattede 4.500 m² nybyggeri fordelt på 5 etager og ombygning af 1.000 m² eksisterende byggeri i stueplan, som stødte op til og blev sammenbygget med nybyggeriet. Nybyggeriet indeholder laboratorie- og kontorfaciliteter for institutterne Civil, BIO og Energy, mens der i de ombyggede arealer er større auditorier til brug for universitetet, samt tørre laboratorier til instituttet DLI.
Nybyggeriet er desuden opført, så det opfylder lavenergiklasse BR2015. Projektet, som er tegnet i 3D, blev udbudt på mængder. Som et pilotprojekt valgte Bygningsstyrelsen desuden, at der under udførelsen skulle anvendes 4D til tids- og risikostyring.
Kollisionskontrol
Som et forsøg satte Bygningsstyrelsen særligt fokus på kollisionskontrol på dette byggeri ved at integrere 3D-modellering og 4D-simuleringer i projektet.
Indvielse
AAU indviede bygningen d. 18. december 2015, hvor der var taler af bl.a. Esbjergs daværende borgmester Johnny Søtrup, rektor Per Michael Johansen, campusleder Anders Schmidt Kristensen samt vicedirektør i Bygningsstyrelsen Signe Primdal Lyndrup. Derudover var der afsløring og fernisering af kunstudsmykningen i de nye lokaler. Læs om indvielsen i menuen til højre.