Fase 1: Planlægning og undersøgelser

Det er en kompleks opgave at fjerne minkhaller og tilhørende produktionsanlæg. Det kræver planlægning og bl.a. gennemførelse af den lovpligtige miljøkortlægning.

Bygningsstyrelsen får overdraget sagen

Det er Bygningsstyrelsen, der har ansvaret for at gennemføre nedrivningen af minkfarmen.

Når Bygningsstyrelsen får overdraget en sag til nedrivning, bliver der sendt et kvitteringsbrev til ejeren af minkfarmen om, at vi har modtaget sagen.  

Bygningsstyrelsen nedriver og fjerner de bygninger og materiel, som fremgår af afgørelsen. Med andre ord er det de relevante bilag og punkter i afgørelsen, der definerer, hvad der skal rives ned og fjernes.

Derfor er første trin at gennemgå sagen og relevante bilag, fordi det afgrænser opgaven på din farm, når vi skal planlægge nedrivningsforløbet.

Vi gør opmærksom på, at vi skal fjerne det, som du modtager erstatning for. Det er ikke muligt at tilbagekøbe aktiver fra Bygningsstyrelsen.

Udover at gennemgå afgørelsen undersøger vi også, om minkfarmen ligger i et område, der kræver særlige tilladelser til at udføre nedrivningen. Det kan f.eks. være beskyttet natur, fortidsminder eller strandbeskyttelseslinjen. 

Bygningsstyrelsen vil også søge nedrivningstilladelse ved kommunen. Nogle kommuner sender automatisk en kvittering til ejendommens ejer via digital post, når vi søger om nedrivningstilladelse. Minkavler skal ikke gøre noget i den forbindelse. 

Forberedelser inden den tekniske rådgiver kommer på besøg

Inden den tekniske rådgiver kommer på besøg på din farm, er der et par praktiske ting og nogle dokumenter, som du med fordel kan have fundet frem og gjort klar inden besøget.

Videoen varer 2 minutter og 26 sekunder. 

Videoen kan også ses på youtube

Praktiske forberedelser

Når Bygningsstyrelsen har gennemgået afgørelsen, vil minkavler få besøg af en teknisk rådgiver, der skal gennemgå og undersøge minkfarmen. 

Inden den tekniske rådgiver kommer ud på farmen til et opstartsmøde, er der en række forhold, der er godt at have ordnet eller forberedt, så tiden på opstartsmødet bliver brugt bedst muligt. Det er blandt andet vigtigt, at der ikke kan opstå misforståelser, hvad der skal fjernes på farmen, og at Bygningsstyrelsens samarbejdspartnere har let adgang til bygninger og materiel.

Derfor anbefaler Bygningsstyrelsen, at minkavleren inden opstartsmødet har: 

  • samlet og tydelig afmærket det materiel (løsøre), som der er modtaget erstatning for, og som dermed skal fjernes som en del af nedrivningsopgaven
  • flyttet det materiel, som minkavler fortsat ejer, så der ikke kan opstå tvivl, om det skal fjernes eller ej
  • sikret, at adgangsveje og stier omkring de relevante bygninger og anlæg er ryddede
  • fundet relevante oplysninger, tegninger og kort i forhold til nedrivningen af bygninger og anlæg, som ikke fremgår af offentlige registre. Det kan f.eks. være oplysninger om nedgravede olietanke eller fundamenter, drænrør eller forsyningsinstallationer.

Tømning af gylletank etc.

Det er fastsat som et vilkår for erstatningen, at gylletanke, gyllerender, møddingpladser, fodertanke og lignende omfattet af afgørelsen skal være tømt. Det gælder også fortanke og ajle-beholdere.

For at sikre en hensigtsmæssig nedrivningsproces skal beholderne være tømt for både flydende og fast tørstof inden for max 3 måneder efter, at sagen er blevet overdraget til Bygningsstyrelsen. 

Såfremt der kommer nedbør i beholderne efter tømningen, vil det være nedrivningsentreprenøren, der skal fjerne vand og ligeledes foretager den nødvendige rensning inden nedrivning.

Fase 2: Den tekniske rådgiver undersøger farmen

Minkavleren bliver inviteret til et opstartsmøde af den tekniske rådgiver. Det er den tekniske rådgiver, der skal gennemgå og undersøge farmen. 

Læs mere om den tekniske rådgivers besøg

Se Bygningsstyrelsens leverandører

Bygningsstyrelsen samarbejder med både tekniske rådgivere og nedrivningsspecialister. Få overblikket over firmaer i de forskellige områder.

Se hvem der er Bygningsstyrelsens leverandører