Bæredygtighed bliver en strategi i Strategisk Rammeaftale 2025

Hos Bygningsstyrelsen vil vi gerne styrke de bæredygtige tiltag i vores aftaler, hvor vi arbejder tæt sammen med vores kunder og leverandører for at sikre løsninger, der balancerer ambitioner med realiserbarhed.

I forbindelse med den Strategiske Rammeaftale 2025 har vi stillet krav om, at der på alle projekter skal tilknyttes en bæredygtighedsleder. Denne rolle er afgørende, da bæredygtighedslederen sikrer, at bæredygtighed tænkes ind fra projektets tidligste faser og hele vejen igennem byggeriet.

Bæredygtighedsledelse i praksis

I praksis betyder det, at Hoffmann, som en af vores leverandører, stiller med en dedikeret medarbejder, der er med fra projektets fase 0, hvor de bidrager med en indledende bæredygtighedsvision, der er med til at sætte retningen for projektet.

Derudover udarbejdes en bæredygtighedsscreening for hvert projekt. Screeningen præsenteres som en overskuelig one-pager, der vurderer potentialer og muligheder inden for:

  • Materialegenanvendelse og cirkulært byggeri
  • Bygningskrav og lavemissionsløsninger
  • Reduktion af CO2-udledning på byggepladsen
  • Kortlægning og minimering af materialespild

Endelig fokuserer bæredygtighedslederen på byggepladsens CO2-udledning med henblik på at reducere energi- og materialeforbruget ved at kortlægge spildet for de forskellige byggematerialer. Spild i byggeprocessen indgår i den frivillige bæredygtighedsklasse som en del af kravet om livscyklus­vurdering, som bæredygtighedslederen iværksætter inden for projektets rammer. Paradigmet tager udgangspunkt i en screening af potentialer og muligheder og indeholder en økonomisk vurdering af gevinster og omkostninger

Helhedsorienteret tilgang til bæredygtighed

Screeningen tager højde for både miljømæssige og økonomiske aspekter. Dette indebærer blandt andet en livscyklusvurdering, som giver et helhedsbillede af bygningens samlede klimaaftryk – fra materialevalg til drift og vedligehold.

Desuden arbejder Hoffmann aktivt med at identificere materialer til genbrug og genanvendelse på hvert projekt. Dette er med til at synliggøre materialers levetid og potentielt reducere behovet for nyproduktion, hvilket understøtter den cirkulære tankegang i byggeriet.