Arkitektskolen Aarhus er flyttet fra sine gamle lokaler på Nørreport til Godsbanearealerne i Aarhus, der forventes at blive byens nye kreative centrum.
Da Arkitektskolen i Aarhus blev oprettet i 1965, hed det, at den midlertidigt fik til huse i den gamle købmandsgård på Nørreport 20. 50 år senere var hovedadressen stadig Nørreport 20 og skolen var spredt på 10 forskellige adresser. Udover den udfordring, det i sig selv giver, var de fysiske rammer generelt blevet utidssvarende i forhold til skolens undervisnings- og forskningsform.
Uddannelses- og forskningsministeriet, Arkitektskolen Aarhus, Aarhus Kommune og Bygningsstyrelsen blev derfor enige om at opføre en ny arkitektskole på Godsbanearealerne.
Ønsket var en robust og fleksibel bygning, hvor skolen nemt kan tilpasse sig nye krav og behov i fremtiden. Herunder nye undervisningsmetoder samt et varierende elevoptag, som er en hyppig realitet for en arkitektskole. Skolen forestillede sig en rå, fleksibel og åben struktur af generel værkstedskarakter, hvor ansatte og studerende får rig mulighed for at eksperimentere og udfordre fremtidens arkitektur. Det skal ikke længere være de fysiske rammer, som lægger bånd på skolens udfoldelsesmuligheder.
Arkitekturen er blandt andet karakteriseret af enkle grundrum med store spænd, synlige materialer og installationer, såvel som industrielle men nuancerede bygningsdetaljer, som tilpasser sig bymiljøet omkring skolen. Designets enkelthed er et detaljeret svar på skolens behov for høj funktionalitet og stor fleksibilitet.
De synlige materialer og installationer har stillet store krav til kvaliteten i udførelsen, og håndværkernes viden og idéer har medført en stor præcision og en høj håndværksmæssig kvalitet. Samtidig har synligheden en rolle i udviklingen af fremtidens arkitekter, der tydeligt kan se bygningens elementer, materialernes indvirkning og samspil, samt håndværket bag. Højt til loftet og store glaspartier betyder samtidig, at de studerende kan se og lære af hinanden. Store glasfacader skaber en tæt kontakt mellem livet inde på og uden for skolen.
Fleksible skillevægge, brede spænd, dobbelthøje rum og store volumener gør bygningen yderst fleksibel at tilpasse til fremtidige behov. Skolens høje kvalitet, robuste materialer og synlige installationer kan modstå slid, og gør vedligeholdelse nemmere. Bygningen indeholder flere genanvendte materialer, fx klodsgulve udført i overskudstræ fra vinduesproduktion, et stort fire etager højt mediateksmøbel opbygget i gamle reoler fra Hack Kampmanns gamle erhvervsarkiv i Aarhus, samt et landskabs- og LAR-projekt af pæletoppe fra både NEW AARCH og andre byggepladser i området.