Æstetik på toppen af Viborg

28-10-2015

Et år efter indvielsen høster Vestre Landsret forsat roser for sit unikke udtryk. Viborg Kommune har udpeget retsbygningen som vinder af kommunens arkitekturpris 2015. I en ny arkitektonisk vurdering af den markante bygning får anerkendelserne samtidig en faglig tyngde.

""

Selvom det er et år siden, at den nye Vestre Landsret i Viborg blev indviet, er opmærksomheden ikke stilnet af. Den nye markante bygning på toppen af Viborg får mange rosende ord med på vejen for sin fremtoning.

En smuk bygning

Den 2. oktober 2015 præmierede Viborg Kommune smukke bygninger i kommunen. Vestre Landsret er den ene af tre modtagere med ordene: "Alle løsninger er gjort med dyb forståelse for bygningens mange aspekter – uden at noget bliver overset eller overgjort. På den måde er det lykkedes at skabe en retsbygning, hvis høje arkitektoniske kvalitet beriger oplevelsen af Viborg Kommune".

Fokus på æstetik

Bygningsstyrelsen har som bestiller i et tæt samarbejde med Domstolsstyrelsen og Vestre Landsret fra start lagt vægt på at sikre en høj æstetisk standard, og høj kvalitet i byggeriet. Målet var at skabe værdige rammer for en af landets øverste institutioner indenfor retsvæsenet. Bygningen skal på en gang signalere autoritet og respekt, mens den samtidig skal føles imødekommende og tryg for de besøgende og de ansatte.

Dette betoner arkitekt maa Christoffer Harlang også i den arkitektoniske vurdering af Vestre Landsret, der er udarbejdet for Bygningsstyrelsen. Han beskriver bl.a., hvordan de gennemgående materialer i kobber, lysegrå natursten og egetræ hver især understøtter og favner kontrasterne mellem den autoritære rolle og den venlige fremtoning.

Vurderingen gennemgår bygningen fra inderst til yderst til sin sammenhæng med Viborg og landskabet. I sin sammenfatning understreger Christoffer Harlang, hvor markant og betydningsfuld den nye Vestre Landsret er og at Vestre Landsret bl.a. "indskriver sig i tung, arkitektonisk kulturarv" og "inkarnerer værdifulde elementer fra vor tid".

Vellykket OPP

Vestre Landsret er tegnet af KPF Arkitekter og opført som et offentligt-privat partnerskab (OPP) med Partnerskabet Asmildklostervej 2, Viborg som OPP-leverandør og A. Enggaard A/S som totalentreprenør. Bygningen blev den 1. juli 2014 taget i brug af Vestre Landsret. 15. september 2014 blev bygningen officielt indviet med deltagelse af blandt andre daværende justitsminister Karen Hækkerup.