Rigsarkivet i Viborg indstillet til Viborg Kommunes bygningspræmiering 2016

23-08-2016

Mandag den 22. august var borgmesteren og den øvrige komité for bygningspræmieringen på besigtigelsesbesøg på Rigsarkivet. Årets prismodtagere offentliggøres den 30. september.

Betonslibninger i facaden, der får overfladen til at ligne ryggen af bøger
Den kunstneriske udsmykning er integreret i facaden som betonslibninger, der får overfladen til at ligne ryggen af bøger. De store blokke i forskellige gråtoner, der er dannet af forskellige pixelmønstre, udtrykker samtidig overgangen fra den analoge til den digitale tidsalder.

Rigsarkivets nye arkivbygning på Vennershåbsvej i Viborg er indstillet til Viborg Kommunes bygningspræmiering 2016 af smukke og gode bygninger. I alt er 10 bygninger indstillet til årets pris, som både private og kommunen selv kan indstille til en gang om året. Det varierer fra år til år, hvor mange bygninger der får en pris for bygningens samlede kvalitet eller hædrende omtale for særligt vellykkede elementer.

Unik facade med 'bogreol'

Rigsarkivets karakteristiske bygning ligner udefra en stor bogreol. Den kunstneriske udsmykning er integreret i facaden som betonslibninger, der får overfladen til at ligne ryggen af bøger. De store blokke i forskellige gråtoner, der er dannet af forskellige pixelmønstre, udtrykker samtidig overgangen fra den analoge til den digitale tidsalder. Udsmykningen er designet af tekstilkunstner Grethe Sørensen.

Viborg Kommunes komité for præmieringen er på besigtigelsesbesøg i Rigsarkivet

Foto: : Rigsarkivet i Viborg. Borgmester i Viborg Kommune Torsten Nielsen (nr. 2 fra højre) og den øvrige komité for bygningspræmieringen på besigtigelsesbesøg på Rigsarkivet.

Teknisk kompliceret bygning

Rigsarkivet overtog nøglerne til bygningen den 1. november 2015. Indendørs er der tale om et teknisk kompliceret byggeri med blandt andet skrappe krav til temperatur- og luftfugtighedsstyringen og en optimal brug af bygningen til en kompakt opbevaring af arkivalierne i et mobilt reolsystem i to etager. Den topmoderne klimasikring skal skabe et ideelt opbevaringsklima for de mange værdifulde dokumenter. Der er blandt andet indrettet et særskilt rum til gamle og skrøbelige pergamenter fra middelalderen.

Energieffektiv bygning

Bygningen er opført specifikt til formålet i et vellykket offentligt-privat partnerskab (OPP) mellem Bygningsstyrelsen og OPP-leverandøren. Byggeriet er samtidig baseret på en certificeringsordning for bæredygtigt byggeri (DGNB). Det betyder, at bygningen er meget energieffektiv og opfylder bygningsreglementets 2020-energikrav. Dermed lever bygningen op til flere grundlæggende kvalitetskrav til miljø, økonomi, det sociale område samt til byggeriet.

Bygningsstyrelsen er meget glad for Viborg Kommunes indstilling og håber, at den unikke bygning er med, når Viborg Kommune offentliggør årets priser den 30. september.

Rigsarkivet i Viborg