Mærsk Tårnet er nomineret til arkitekturprisen 'Store Arne'

04-01-2017

Arkitektforeningen København har netop offentliggjort listen over de nominerede til de to arkitekturpriser, 'Store Arne' og 'Lille Arne' – opkaldt efter den store danske arkitekt Arne Jacobsen. Her er Mærsk Tårnet og arkitektfirmaet C. F. Møller indstillet til 'Store Arne' sammen med fire andre kandidater. Vinderne afsløres den 27. januar.

Mærsk Bygningen set fra luften
Luftfoto den 12. september 2016. Foto: Dragør Luftfoto

Arkitektforeningen København skriver i deres indstilling følgende om Mærsk Tårnet:

Udvidelsen af Panum af C.F. Møller Arkitekter nomineres for at være et meget generøst og spektakulært værk, der forener kompleksitet og enkelhed, nutid og fortid og giver københavnerne et nyt vartegn og en ny park.

Mærsk Bygningen ligger ved siden af det eksisterende Panum med front mod Blegdamsvej og rejser sig med sine 15 etager i en klar og aflæselig form. Som et træ har sit rodnet hviler tårnet på en række mindre bygninger, der rummer de fælles funktioner: auditorier, undervisningsrum og kantine samt show-lab, konferencerum og bogcafé og boghandel. Den mest markante del af rodnettet er det store forskertorv, der bliver Panums nye sociale koblingspunkt. Torvet formidler hovedindgangen, fungerer som kompleksets væsentligste sociale samlingssted og kobler alle funktioner mellem det nye og det eksisterende Panum.

Udvidelsen af Panum-komplekset danner en tiltrængt opblødning og overgang mellem det gamle maskinelle Panum kompleks og beboelsesbyen Nørrebro, samtidig med at – facaden som en organisme – vil være konstant foranderlig qua sine mobile kobbervinger og skifte karakter i samspil med lys og vejr. Panumudvidelsen demonstrerer hvordan arkitektur kan forene æstetik, poesi, ny teknologi og bæredygtighed med placemaking.

Arkitektforeningen København uddeler hvert år arkitekturpriserne. Hovedprisen, Store Arne gives til såvel udførte værker som initiativer, der har løftet arkitekturen i Storkøbenhavn i det forgangne år, mens Lille Arne gives til initiativer, realiserede og ikke-realiserede projekter og nytænkende ideer, som har skabt debat eller gjort en forskel for faget. I år uddeles priserne for 10. gang. Det sker ved Arkitektforeningens Københavns nytårskur den 27. januar.

Ethvert medlem af Arkitektforeningen har kunnet indstille til Arne-prisen. Juryen, der er består af den lokale ledelse i Arkitektforeningen København, har på den baggrund nomineret fem kandidater til hver af de to priser.