Bæredygtigt byggeri godkendt af Folketingets Finansudvalg

02-12-2021

Folketingets Finansudvalg har i dag godkendt finansieringen af byggeriet af et nyt statsligt kontorknudepunkt på Lerchesgade i Odense. Et byggeri som opføres med bærende konstruktioner i træ med en tilhørende markant CO2-gevinst.

Visualisering af det kommende statslige kontorknudepunkt i Odense
Visualisering: NCC, C.F. Møller Architects og MOE

Folketingets Finansudvalg har i dag tiltrådt aktstykket vedrørende finansieringen af byggeriet af et nyt statsligt kontorknudepunkt i Odense, som opføres med bærende konstruktioner i træ.

I sit vindende tilbud dokumenterer NCC, at ambitionen om at bygge i træ markant reducerer bygningens klimaaftryk. Livscyklus-beregningerne viser nemlig, at bygningens klimaaftryk over 50 år potentielt reduceres med ca. 30 % sammenlignet med en tilsvarende bygning opført i beton.

- Regeringen har fra starten haft et ønske om, at projektet skulle udfordre branchen på, hvor langt man kan gå i forhold til træbyggeri i storskala. Det er virkelig interessant, at vores krav om at bygge i træ giver så tydelig en klimagevinst. Samtidig skal byggeriet også indgå som testprojekt i afprøvningen af den nye frivillige bæredygtighedsklasse. Vi får dermed samlet en masse gode erfaringer til gavn for udviklingen af et mere bæredygtigt byggeri i Danmark, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Dertil kommer, at de nuværende lejemål i Odense, som de statslige arbejdspladser flytter fra, i dag ligger mellem 'E' og 'B' i energimærke, mens det nye kontorknudepunkt forventes at leve op til energimærke 'A2020'.

Med det nye knudepunkt vil der blive skabt attraktive, bæredygtige og moderne kontorer for hovedparten af de statslige institutioner, der er placeret i Odense. Et kontorknudepunkt betyder, at de statslige institutioner kan dele faciliteter som for eksempel kantine, reception, mødefaciliteter og dermed få bedre og mere service for pengene.

Byggeriet forventes at være klar til indflytning i 2025.

Fakta

Bygherre Bygningsstyrelsen
Totalentreprenør NCC
Arkitekt C.F. Møller Architects
Ingeniør MOE
Kvadratmeter 31.000 m2, derudover 5.500 m2 kælder
Antal arbejdspladser 1.600
Antal statsinstitutioner der samles 7
Budget 800 mio. kr.
Adresse Lerchesgade 35, 5000 Odense
CO2-besparelse 30% over en 50-årig periode

 

Visualisering af foyerområde med bærende konstruktioner og loft i træ samt store glaspartivinduer

Visualisering: NCC, C.F. Møller Architects og MOE