Råhuset til Aalborg Universitets kommende fyrtårn for innovation og iværksætteri står færdigt

10-06-2021

I dag er der holdt rejsegilde på AAU Science & Innovation Hub til Aalborg Universitet – Danmarks kommende fyrtårn for innovation og vækst i det nordjyske.

""
En af håndværkerne prøver superkræfter med exoskelettet. Foto: Lars Horn, Baghuset

Med behørig krans i toppen og pølsevognen på plads kunne Bygningsstyrelsen i dag fejre håndværkerne, som har færdiggjort råhuset til AAU Science & Innovation Hub til Aalborg Universitet. Bygningen bliver et knudepunkt og udstillingsvindue for tværvidenskabelig forskning, innovation samt talent- og virksomhedsudvikling i Nordjylland. Byggeriet er muliggjort med en stor donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Et smugkig på fremtiden

For at give håndværkerne og de fremmødte et indblik i, hvilke innovative projekter den kommende bygning i fremtiden vil danne rammerne om, kunne de ved rejsegildet opleve og prøve et såkaldt exoskelet. Et udvendigt mekanisk skelet udviklet af iværksætter og professor ved Aalborg Universitet Shaoping Bai. Skelettet giver styrke og støtte til at løfte og bære tunge elementer eller til gentagende arbejde, hvilket kan reducere træthed og mulige arbejdsskader. Det er derfor et sandsynligt hjælpemiddel på fremtidens byggepladser.

- Med fejringen af håndværkerne i dag ser vi tilbage på en meget tilfredsstillende og god proces og et flot foreløbigt resultat. Samtidig ser vi med exoskelettet ind i fremtiden for, hvilke innovative eksperimenter og iværksætterdrømme Hub'en kan blive arnested for. Det er vigtigt for os at give de udførende en fornemmelse af, hvilke fantastiske aktiviteter, der kommer til at ske i det byggeri, de alle bidrager til, siger projektchef i Bygningsstyrelsen Lisa Sørensen.

Projektet kører efter Bygningsstyrelsens New Partnering-model, hvor alle parters viden inddrages tidligt i processen, og hvor der arbejdes med åbne bøger, højt informationsniveau og en stor grad af videndeling. Det betyder, at Bygningsstyrelsen, Aalborg Universitet og A.P. Møller Fonden sammen med totalrådgiver Cobe og dennes underrådgivere STED og Oluf Jørgensen, hovedentreprenør MT Højgaard, underentreprenører og leverandører i fællesskab har udviklet det 8.500 m2 store universitetsbyggeri. 

- Vi følger tidsplanen og er faktisk lidt foran. Vi er utrolig glade for resultatet indtil videre. Med New Partnering har vi hånden på kogepladen. Det er spændende, og vi har et medansvar for projekteringen og økonomien på en helt anden måde end ved traditionelt byggeri. Vi har fundet de gode løsninger i et rigtig godt parløb med Bygningsstyrelsen og rådgiverne, siger projektchef Chris Dalgård Jensen fra MT Højgaard.

A.P. Møller Fonden har doneret 100 mio. kr. til byggeriet, som forventes at blive taget i brug i 2022.

Kontakt

Projektchef Bygningsstyrelsen, Lisa Sørensen, 4170 1014,

Projektchef MT Højgaard Chris Dalgård Jensen, 2270 0531,

Professor ved Aalborg Universitet Shaoping Bai, 2135 9697,

 

 

Råhuset og krans og flag hejst i en kran

Foto: Lars Horn, Baghuset