Vestre Landsret - OPP

Nybyggeri Afsluttet OPP Kontorbyggeri
Vestre Landsret

Fakta

Bestiller Bygningsstyrelsen
Bruger Vestre Landsret i Viborg
OPP-leverandør Partnerskabet Asmildklostervej 2, Viborg, c/o Nordea Ejendomme
Arkitekt KPF Arkitekter
Rådgiver Bascon A/S og PwC (bestillerrådgiver)
Ingeniør COWI
Entreprenør A. Enggaard
Øvrige Driftsoperatør: Caverion
Areal 9.500 m2
I brug 2014

 

Den nye bygning til Vestre Landsret stod færdig i sommeren 2014, to måneder før oprindeligt projekteret. Den nye landsret blev opført som et offentligt-privat partnerskab (OPP). Bygningsstyrelsen gennemførte et udbud af opgaven i 2011 og tildelte primo 2012 opgaven til A. Enggaard A/S med et forslag tegnet af KPF Arkitekter.

Bygningen er placeret på en af Viborgs bedst beliggende byggegrunde med udsigt ud over oplandet.

Set udefra er bygningen opdelt i en kobberbeklædt organisk formet del, der indeholder de store retssale, samt en retvinklet kontordel med lysegrå naturstensfacader. Med disse to gennemgående overflader udtrykker bygningen respekt og værdighed for den danske domstol samtidig med, at bygningen har en robusthed over for vejrpåvirkninger.

Indvendigt er bygningen struktureret ud fra principperne i domstolsreformen om en ydre og indre zone, der skal understøtte personalets sikkerhed og retssikkerheden for såvel vidner som arrestanter. Der er således lagt stor vægt på, at bygningen funktionelt og logistisk skal lette afviklingen af det daglige arbejde.

Arkitekturpris

Vestre Landsret modtog den 1. oktober 2015 en præmiering af "Smukke bygninger" af Viborg Kommune.