Topmoderne Rigsarkiv i Viborg sikrer kulturarven

10-11-2015

Endnu en markant bygning står færdig i Viborg. Bygningen har et optimalt indeklima og skal fremover opbevare Rigsarkivets vigtige arkivalier.

""

Bygningen er blevet skabt i et vellykket offentligt-privat partnerskab (OPP) mellem Bygningsstyrelsen og OPP-leverandøren LV 2013 ApS (KPC Herning A/S) siden 2012. Bygningen er opført specifikt til formålet og Bygningsstyrelsen har forpligtet sig til at leje bygningen i 25 år, hvorefter Bygningsstyrelsen eventuelt kan overtage bygningen.

Schmidt Hammer Lassen Architects har tegnet den karakteristiske bygning, som udefra ligner en stor bogreol. Den kunstneriske udsmykning er integreret i facaden som betonslibninger, hvilket får overfladen til at ligne ryggen af bøger. Store blokke i forskellige gråtoner, der er dannet af forskellige pixelmønstre, er samtidig et udtryk for overgangen fra den analoge til den digitale tidsalder. Udsmykningen er designet af tekstilkunstner Grethe Sørensen.

Indendørs er der tale om et teknisk kompliceret byggeri med blandt andet skrappe og præcise krav til temperatur- og fugtighedsstyringen og en optimal brug af bygningen til en kompakt opbevaring af arkivalierne i et mobilt reolsystem i to etager. Den topmoderne klimasikring skal skabe et ideelt opbevaringsklima for de mange værdifulde dokumenter. Der er blandt andet indrettet et særligt rum til gamle og skrøbelige pergamenter fra middelalderen. I alt vil der blive plads til 72.000 hyldemeter arkivalier med mulighed for senere at udvide med yderligere 50.000 hyldemeter.

Byggeriet af det nye magasin til Rigsarkivet, Viborg er samtidig baseret på den danske certificeringsordning for bæredygtigt byggeri (DGNB). Det betyder, at bygningen er meget energieffektiv og opfylder bygningsreglementets 2020-energikrav. Herudover lever bygningen op til flere grundlæggende kvalitetskrav til miljø, økonomi, det sociale område, samt til byggeriet.

Det nye magasin til Rigsarkivet er placeret på Vennershåbsvej 1 i Viborg og ligger kun fem kilometer fra det gamle Rigsarkiv i centrum af byen.

Rigsarkivet overtog nøglerne til bygningen den 1. november 2015. Rigsarkivar Asbjørn Hellum glæder sig til at tage den nye bygning i brug, og udtaler: "Med det nye magasin har den skriftlige kulturarv fået betryggende og tidssvarende opbevaringsforhold, så de originale kilder til det danske samfunds udvikling er sikret for fremtiden, og kommende generationer kan skrive og forstå deres historie. Samtidig har Rigsarkivet og Viborg fået en flot og markant bygning, som opfylder alle krav til et moderne magasin, og som tillige har faciliteter til løsning af en række opgaver i Rigsarkivet. Vi glæder os til at tage det nye magasin i brug."

Kontakt

Bygningsstyrelsen: Projektleder, Christophe Claude Delrive, tlf. 4170 1212, e-mail: .

Rigsarkivet: Områdeleder Jesper Thomassen, tlf. 3392 3310, e-mail: .

""