Rigsarkivet i Viborg - OPP

Nybyggeri Afsluttet OPP Kontorbyggeri

Statens Arkiver er flyttet ind i denne flotte bygning med unik facade og 72.000 hyldemeter til arkivalier.

Rigsarkivet i Viborg

Fakta

Bestiller Bygningsstyrelsen
Bruger Statens Arkiver
OPP-leverandør KPC Herning A/S (LV 2013 ApS)
Arkitekt Schmidt Hammer Lassen Architects
Rådgiver Niras og PwC (bestillerrådgiver)
Ingeniør Grontmij
Entreprenør KPC Herning A/S
Areal 4.471 m2
I brug 2015

 

Den nye bygning til Rigsarkivet i Viborg stod færdig d. 1. november 2015. Den blev opført som et offentligt-privat partnerskab (OPP). Bygningsstyrelsen gennemførte et udbud af opgaven ultimo 2012 og tildelte i marts 2013 opgaven til KPC Herning A/S med et forslag tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects.

Bygningen er placeret kun fem kilometer fra det gamle og smukke Landsarkivet for Nørrejylland som findes i Viborg centrum.

På afstand og set udefra vil de fleste mennesker opleve lagerbygningen som en kæmpe bogreol – i virkeligheden en levende varieret murflade med store blokke i forskellige gråtoner, dannet af forskellige pixelmønstre. Dette digitale mønster er valgt som et oplagt udtryk for vores tid - overgangen fra det analoge til det digitale. Det bringer gammelt og nyt sammen i blokkene, der symboliserer de gamle arkivalier.

Bygningen har en kompakt form og huser et mobilreolsystem i 2 plan, der giver det mindst mulige bygningsvolumen, og derved lavest mulige materiale- og energiforbrug til klimastyring. Der bygges magasinrum til 72.000 hyldemeter arkivalier, men bygningen er forberedt for en udvidelse med yderligere 50.000 hyldemeter.

Koncept, udformning, projektering og udførelse af landsarkivet er baseret på den danske DGNB certificeringsordning for bæredygtigt byggeri.

Rigsarkivets karakteristiske bygning ligner udefra en stor bogreol. Den kunstneriske udsmykning er integreret i facaden som betonslibninger, der får overfladen til at ligne ryggen af bøger. De store blokke i forskellige gråtoner, der er dannet af forskellige pixelmønstre, udtrykker samtidig overgangen fra den analoge til den digitale tidsalder. Udsmykningen er designet af tekstilkunstner Grethe Sørensen.

Rigsarkivets bygning modtog i efteråret 2016 'hædrende omtale' ved Viborg Kommunes præmiering af smukke bygninger.